Hur går en munhåleundersökning till?

Det är bra att planera för vårt besök så att det är lugnt och stilla i stallet under tiden för undersökningen.  Hästen får lugnande medel för att vi ska kunna göra en ordentlig genomgång av hästens munhåla, den kan då enklare koppla av och det är också säkrare då vi sitter framför och under hästen vid undersökningen och behandlingen.  Under undersökningen får hästen vila sitt huvud på ett huvudstöd för att få ett så bra och mjukt understöd som möjligt det blir också enklare att utföra undersökningen för både häst och veterinär.

Se till att ha eluttag och ljummet vatten i nära anslutning. Det fungerar att ha vatten i en hink men bäst är om det finns en vattenslang framdragen.

Efter behandlingen ska hästen inte äta på två timmar och stå på box till effekten av det lugnande medlet är helt borta.

Tänk på att det är tävlingskarens på de lugnande medel hästen får så att ingen tävling är inplanerad den närmaste tiden. De lugnande medel vi använder har 6 dagars tävlingskarens.

Efter slutförd undersökning får ni ett behandlingsbevis där det framgår vilka läkemedel vi har använt, vilka fynd vi gjort och vilken behandling som är utförd.

Har vargtänder avlägsnats ska hästen vila från bett i cirka två veckor men det går bra att rida eller köra bettlöst.

donkey